Зі скількох років можна робити татуаж?

Сучасна б'юті-індустрія надає кожній жінці можливість виглядати яскраво та привабливо незалежно від віку, часу доби, погоди та інших умов. Одна з найактуальніших методик – перманентний татуаж, який є технологією введення барвників у поверхневі шари дерми. Грамотний підхід до нанесення татуажу дозволяє усунути дрібні дефекти зовнішності, виправити асиметрію обличчя, підкреслити переваги, зробити риси привабливішими та яскравішими. Як і будь-яка інша процедура, перманентний макіяж має деякі обмеження, у тому числі вікові. Зі скільки років роблять татуаж, і чи є верхня вікова межа для застосування цієї техніки – розглянемо далі.

Основи та принципи перманентного татуажу

Татуаж - інвазивна процедура, суть якої полягає у введенні в поверхневі шари дерми барвників, за допомогою яких формується імітація макіяжу або створюється ефект яскравого виду природи шляхом підкреслення форми брів, губ, очей. Ця методика дозволяє жінкам повністю або частково відмовитись від використання класичного мейку, що виконується косметичними засобами.

Існує маса варіантів татуажу, найбільшою популярністю серед яких мають такі:

  1. Очі. Застосування татуажу дозволяє виправити розріз очей, зробити їх більш виразними та яскравими. Найчастіше застосовуються такі методики, як нанесення меж ресничного контуру, стрілок. Ці способи надають погляду максимальної виразності і дозволяють відмовитися від необхідності щоденного використання косметики.
  2. Губи. За допомогою татуажу можна надати губам зорового об'єму, виправити форму, зробити їх відтінок більш насиченим і яскравим. Залежно від обраної техніки виконання татуажу, майстер може зробити колір губ як яскравим, так і приглушеним, акцентувати увагу на контурі облямівки або виконати м'яку розтушовку.
  3. Брови. Цей варіант татуажу по праву визнаний найпопулярнішим і найактуальнішим серед представниць прекрасної половини людства. Залежно від техніки виконання майстер може «намалювати» штучні брови або надати натуральним густоті, правильної форми і зробити їх яскравішими.

Перш ніж звернутися до майстра для виконання татуажу, рекомендується ознайомитись із протипоказаннями до цієї процедури. Наприклад, бажано заздалегідь ознайомитися з правилами щодо того, з якого віку можна робити татуаж брів, губ, повік. Як і будь-яка інша інвазійна процедура, ця методика має значний перелік обмежень щодо проведення.

Рекомендації професіоналів

Для більшості юних дівчат має актуальність питання про те, з скільки років можна робити татуаж брів, губ, повік. І зумовлено це не лише популярністю процедури у сфері б'юті-індустрії, а й можливістю завуалювати виражені косметичні дефекти. Наприклад, часом за допомогою цієї процедури можна приховати виражену асиметрію обличчя, замаскувати шрами і рубці.

Перш ніж зважитися на татуаж, рекомендується ознайомитися з рекомендаціями майстрів про те, в якому віці можна робити татуаж губ, брів:

  • До 16-річного віку проводити процедуру не рекомендується категорично навіть за наявності вагомих показань, серед яких виражені недоліки зовнішності, наприклад, шрами, рубці, сильна асиметрія. Такий захід обумовлений тим, що протягом пубертатного періоду організм підлітка перебуває у стадії активного зростання, відповідно, з часом малюнок може «попливти».
  • З 16 років до віку повноліття проводити процедуру щодо підлітка допустимо лише за наявності письмової згоди з боку батьків чи інших законних представників. Слід зазначити, що протягом наведеного тимчасового проміжку робити татуаж можна лише за наявності вагомих показань, серед яких виражені косметичні дефекти зовнішності.
  • Самостійно звернутися до майстра для проведення процедури можна лише після віку 18 років.
Перед зверненням до фахівця рекомендується ознайомитись із низкою протипоказань та обмежень щодо проведення процедури. Так, не можна практикувати цю методику на тлі аутоімунних, інфекційних, вірусних захворювань, хвороб крові, судинної системи, серця, а також у період лактації та виношування. Ці обмеження не мають категоричного характеру, відповідно, питання про можливість нанесення татуажу вирішуються в індивідуальному порядку після консультації з лікарем.

Щодо верхньої вікової межі, то в цьому плані татуаж не має обмежень. Робити його можна у будь-якому віці за умови відсутності протипоказань. Слід зазначити, що після настання 55 – 60 років слід відмовитись від яскравих насичнних пігментів на користь натуральних відтінків, в іншому випадку є ймовірність, що згодом татуаж «попливе» внаслідок вікових змін шкіри.

Поради щодо догляду за шкірою

Вище була представлена інформація про те, що таке татуаж губ, з скільки років можна звертатися до цієї процедури. А тепер варто розглянути загальні правила догляду за шкірою після проведення сеансу, які аналогічні для жінок різного віку:
  • Щоб зменшити хворобливі відчуття під час проведення процедури, рекомендується скористатися будь-якими анестезуючими засобами. Як найбільш ефективний спосіб представлена аплікаційна анестезія. 
  • Для стимуляції регенеративних процесів у тканинах і більш швидкого загоєння оброблених ділянок рекомендується скористатися спеціальним кремом, що загоює. 
  • Протягом двох тижнів не рекомендується піддавати шкіру впливу ультрафіолету, відвідувати сауну, лазню.
  • Для захисту пігменту рекомендується користуватися сонцезахисними засобами протягом літнього періоду року.
  • Для попередження знебарвлення пігменту категорично не можна використовувати косметичні засоби, основу яких становлять спиртовмісні речовини або перекис водню. Відмовитись від їх застосування рекомендується мінімум на два – три тижні після виконання татуажу.
  • Для попередження інфікування після татуажу губ протягом перших трьох днів допустимо приймати будь-який лікарський засіб, який має противірусні властивості.
Нарешті, важливо пам'ятати, що татуаж є інвазійною процедурою, пов'язаною з пошкодженням поверхневого шару дерми, що загрожує інфікуванням і розвитком процесів запального характеру. Щоб унеможливити негативні для здоров'я наслідки, важливо правильно підійти до питання вибору майстра. Важливими є такі критерії, як рівень кваліфікації спеціаліста, наявність практичного досвіду, відповідність умов кабінету, в якому він працює, вимогам санітарних норм. Тільки якщо характеристики майстра є задовільними, допустимо звернутися до фахівця для виконання процедури татуажу.