Професійні "хвороби" татуювальників

Як кажуть, не шкіра фарбує людину, а людина фарбує шкіру. Ця приказка відноситься до чудової професії «татуювальник». Мало наявності лише бажання, щоб називати себе таким, потрібно мати художні навички, обов'язково пройти навчання, напрацювати певний досвід. Але мало хто знає, з якими труднощами щодня стикаються майстри, адже робота на перший погляд фізично не важка.

Болі в шиї та спині у татуювальників

У 2014 році в США було проведено дослідження, в якому взяли участь близько 35 татуювальників під час проведення фестивалю. В результаті виявилося, що:
  • - 95% майстрів страждають від болю в спині через тривалий час в одній не завжди зручній позі,
  • - 85% майстрів страждають болями в шиї, за рахунок неправильного витягнутого положення та бажання наблизитися до місця роботи якомога ближче;
  • - 88% майстрів отримали головний біль, як наслідок двох попередніх пунктів, через неправильну напругу м'язів, передавлювання нервових закінчень.
З цього випливає, що якщо ви хочете продовжувати свою кар'єру, але не стати заручником артриту, необхідно вживати заходів. Проблема в тому, що кількість майстрів зростає, але не всі знають про те, як подбати про своє здоров'я.

Які заходи зробити татуювальникам?

На ринку існує величезний вибір меблів, зокрема, різних стільців. В першу чергу потрібно придбати такий, який буде індивідуально відповідним як для вас, так і для клієнта. Не бійтеся стати "жертвою" маркетингу! Попит породжує пропозицію, а значить, багато технологів прикладають масу зусиль для проектування і звичайних стільців, і химерних конструкцій з підставками, валиками та додатковими рівнями! Головне – перед покупкою переконатися у зручності, посидіти на стільці, покрутити його, а не купувати наосліп.

Ще одним важливим моментом є своєчасне звернення до лікаря. Не тоді, коли проблема стоїть гостро, а коли ви лише вперше відчули дискомфорт. Грамотний лікар розповість про частоту та правильне виконання лікувальної фізкультури, при необхідності – підбере бандаж або корсет. Останній найчастіше не відчутний під час носіння, може поєднуватись і ніяк не видавати себе під звичайним одягом. Еластичний корсет надійно та дбайливо зафіксує попереково-крижову область.

Багатьох рятують заняття в залі під керівництвом інструктора, причому вони можуть підбиратися індивідуально, навіть за наявності травм та проблем із суглобами. Хорошим доповненням буде масаж. Тут, знову ж таки, може бути курс масажу з періодичністю раз на сезон, а може – раз на тиждень.

Пензли рук

Як і представників інших професій, чия робота пов'язана з тривалим триманням невеликих предметів у руках, напругою та вимушеною тривалою зосередженістю, татуювальників часто переслідують біль у районі пензля. Це може бути як ниючі суглоби, і оніміння одного (кілька) пальців.

Як бути?

  1. Вчасно виконуйте зарядку та вправи, спрямовані на покращення кровообігу кистей рук;
  2. Придбайте еспандер або powerball, вони допоможуть зміцнити і тримати м'язи в тонусі;
  3. Спробуйте в роботі грипи більшого діаметру, особливо це стосується володарів великих долонь. Деякі для збільшення «відчуття об'єму» в руці використовують додаткові силіконові накладки.
Зір

Тривала зосередженість на невеликій ділянці іноді негативно позначається на зорі. Якщо це один-два напружені сеанси, то втоми можна не відчути, але якщо майстер днями із завзятістю виконує свою роботу – перевтоми не уникнути навіть із ідеальними показниками зору. Що НЕ потрібно робити для поліпшення ситуації?

  • Якісне освітлення. Необхідно обладнати робоче місце так, щоб ви не напружували зір у спробах щось розглянути. Це можуть бути рухомі або стаціонарні лампи, окуляри з ліхтариком і т.д.
  • Консультація лікаря. Якщо за умовчанням є дефекти зору, необхідно підібрати окуляри або лінзи із правильними діоптріями. Лінзи, до речі, краще вибрати такі, щоб знімати їх щодня, а не раз на тиждень, щоб давати оку розслабитись.
  • Вправи. Якщо проблем немає, необхідно самостійно виконувати вправи. Наприклад, ви можете стати біля вікна і вибрати далеко певний предмет, потім невелику кількість часу намагатися його розглянути. Не намагайтеся захопити відразу найдальші елементи, - суть вправи в тому, щоб «переналаштувати» око дивитися в далечінь, так звана, зміна діяльності. Наступного разу, ви можете вибрати предмет на кілька метрів далі.
  • Дотримання дистанції. Багато татуювальників, захоплені процесом, надто близько наближаються до поверхні шкіри. При такій роботі "в упор", на відстані 10-30 см, очі втомлюються на порядок швидше. Слідкуйте за дистанцією, вона має бути не менше 35-50см. Більше того, з точки зору асептики така дистанція не дозволить дістатися мікробризкам до слизової поверхні.