Як правильно зберігати пігменти і на що потрібно звертати увагу

Татуювання, як і перманентний макіяж, вносить у наше життя фарби. Причому щодо фарб - у буквальному значенні слова, адже ці процедури безпосередньо пов'язані з ручним або машинним внесенням пігменту під шкіру, нехай і на різну глибину. Тому кожен майстер повинен відводити особливу роль матеріалам, що використовуються: голки повинні бути одноразовими, стерильними, утилізуватися відразу після процедури . До барвників теж є свої вимоги.

На що звертати увагу при зберіганні пігментів?

Крім того, що пігмент має бути правильно підібраний щодо колористики, важливо стежити за його станом, умовами та терміном зберігання. Тільки в сукупності ці фактори призведуть до плідної, безболісно загоєної і красивої "на виході" роботі.

Термін придатності пігментів

Фарби – задоволення не найдешевше, а гарні фарби – тим паче. Саме тому, особливо у людей, які ставлять матеріальне (грошове, прибуткове) питання вище за інтерес клієнта трапляється наступна ситуація. У чорнила, яке використовується в невеликих кількостях, як коректор, наприклад, із зеленим відтінком для перекриття почервоніння, вийшов термін придатності. А лишилася третина, а то й половина флакона. За консистенцією фарба не змінилася, колір теж не втратила. І майстер, не бажаючи витрачатися "марно", продовжує його використовувати. Це докорінно не правильно.

Хтось може з цим посперечатися, маючи багаторічний досвід роботи з різними фарбами для татуажу, здатний на око відрізняти якість продукту. Але ви повинні розуміти, що термін придатності товару вказується не так. Методом проведення дослідів та аналізування їх на виробництві було виявлено, що після закінчення певного часу той чи інший компонент втрачає свої властивості. І про подальшу його поведінку в шкірі людини нічого не відомо.

Якщо провести аналогію з продуктами харчування, то хтось і після простроченого молока почувається чудово, а хтось страждає, як при важкому отруєнні. Отак і з фарбами, реакцію складно передбачити. Отже, вся відповідальність лягає на плечі майстра, який розуміє, що на кону не тільки здоров'я людини, а й власна репутація. Тож чи варто ризикувати?

Умови зберігання пігментів

У салоні/кабінеті має бути спеціально відведене місце для зберігання пігментів. Це повинна бути стійка, поличка або шафка, захищена від прямого сонячного світла, достатнього розміру, щоб запобігти падінню флакончиків. Потрібно пам'ятати, що на робочому столі не повинно бути сторонніх речей чи інструментів під час процедури. Це правило стосується і фарб, навіть якщо вони використовуються в даному сеансі.

Майстер повинен підготувати пігмент у потрібній кількості (наприклад, у ковпочках або капсах) і прибрати фарбу на місце. Якщо під час процедури знадобиться її добавка, необхідно зняти або змінити рукавички, провести маніпуляції та повернути флакон назад. Якщо цього не дотримуватись, може статися перехресне зараження, за допомогою вимазування того ж флакона в лімфу клієнта зовні. Крім того, пігменти не повинні заважати збиранню робочої поверхні.

Не забувайте стежити за станом фарб як зовні, так і усередині тюбика. Зовні повинні бути відсутні тріщини, відколи, кришка повинна щільно закручуватися. Інакше навіть найменше відходження може призвести до засихання пігменту. Якщо ви виявили, що пігмент загуснув або трохи підсохнув, але термін придатності його ще не вийшов, можна скористатися спеціальними засобами, про правильність використання яких краще уточнити під час навчання.