Особливості та переваги татуювань хною

Татуювання хною

  Тату хною є одним із методів нанесення тимчасових татуювань, в основі якого лежить принцип використання складів на основі природних барвників, в даному випадку – хни. Такий розпис по тілу тримається на шкірі відносно недовго і повністю зникає, не залишаючи розмитих плям та контурів. Тату хною позиціонуються як відносно безпечний, але що дозволяє отримати яскравий і стійкий малюнок способу. Вагомою перевагою тимчасового розпису є також відсутність протипоказань і вікових обмежень – такий малюнок може дозволити собі практично кожен. Що таке хною тату, у чому полягають особливості та принципи цієї методики – розглянемо далі.

Тату хною: особливості та переваги

Тату хною: особливості та переваги

Мехенді або тимчасове татуювання є одним з численних варіантів тельного розпису, який може протриматися на шкірі не більше двох - трьох тижнів. Малюнки виконуються спеціальними барвниками, склад яких включає натуральну хну, а також пензликами чи зручними паличками.

Спробуємо розглянути докладно, тату хною – що це таке і в чому полягають плюси та мінуси таких татуювань. Традиція нанесення тимчасових малюнків складами на основі натуральної хни зародилася на території Індії кілька тисяч років тому. Тоді майстри, які мають унікальні знання, могли наносити на шкіру красунь малюнки, які зберігали яскравий колір протягом двох місяців і більше. На жаль, тепер техніку виготовлення стійких барвників повністю втрачено.

Сучасні майстри використовують різні варіанти складів для нанесення тимчасових татуювань, де як основний компонент виступає натуральна хна. У деяких випадках для отримання насичених кольорів використовуються хімічні барвники, які зводять до мінімальних показників стійкість малюнка, але роблять його більш насиченим. Говорячи про те, чим шкідливі тату хною, варто відзначити саме зазначений фактор – речовини хімічного походження можуть спровокувати алергічні реакції, стати причиною опіків та подразнень. Фарби, склад яких включає тільки натуральну хну, мають максимальну стійкість до зовнішніх негативних факторів, але мають дуже обмежену палітру відтінків. Подібні склади дозволяють отримати лише кольори оранжевого та коричневого спектру.

Головна перевага тимчасових тату полягає в практично повній їх безпеці та відсутності хворобливих відчуттів, також до плюсів можна віднести:

  • мінімальна вартість;
  • можливість «приміряти» малюнок перед нанесенням класичного татуювання;
  • можливість міняти малюнки відповідно до настрою або стилю одягу.
При зверненні до кваліфікованого майстра ризику ускладнень і побічних ефектів при нанесенні тимчасової тату виключено практично повністю.

Скільки тримається тимчасова тату

Неможливо дати однозначну відповідь на питання про те, скільки тримаються тату хною. Тривалість часу, протягом якого малюнок виділятиметься на шкірі, залежить від широкого спектра факторів:
  1. Пора року. Як правило, в зимовий період тату тримається значно довше, що обумовлено відсутністю негативного впливу ультрафіолету та уповільненням обмінних процесів у тканинах.
  2. Щільність малюнка. Тонкі лінії тримаються на шкірі не більше одного – двох тижнів, тоді як щільні малюнки можуть зберігати яскравість протягом місяця.
  3. Дотримання техніки татуювання. Якщо шкіра була правильно підготовлена, малюнок протримається досить довго.
  4. Склад і якість барвника. Пігменти низької якості тримаються на шкірі не більше п'яти днів, крім того, вони можуть бути потенційно небезпечними для організму.
Нерідко людей, які планують нанести тимчасовий малюнок, цікавить питання, що залишається після тату хною. При дотриманні майстром техніки розпис поступово втрачає яскравість, змінюючи колір від насиченого коричневого до помаранчевого, після чого повністю зникає. Ризик появи розмитих плям і пігментованих ділянок у разі виключено.

Барвники для тимчасового татуювання

Чим роблять тату хною, залежить від специфіки роботи майстра. Але, як і слідує за назвою, основним компонентом є натуральна хна. Як додаткові можуть використовуватися такі складові:

  • міцно заварений чай;
  • червоне натуральне вино;
  • чорна кава;
  • свіжий сік лимона;
  • олії.
Майстри частіше використовують барвники, виготовлені у промислових умовах, що обумовлено зручністю їх використання та яскравістю одержуваних малюнків.

Підготовка та техніка нанесення тату

Для того щоб малюнок протримався як можно довше і зберіг яскравість кольорів, необхідно дотримати ряд правил. Насамперед потрібно ретельно підготувати шкіру. Для цього потрібно:
  1. За добу передбачуваної процедури не рекомендується піддавати шкіру впливу сонячних променів.
  2. Перед нанесенням барвника слід ретельно вимити оброблювану ділянку за допомогою косметичного засобу, що очищає, ідеальним варіантом буде використання спеціального гелю. Додатково рекомендується використовувати антисептичний засіб.
  3. Важливо заздалегідь видалити волоски з ділянки, що обробляється. Натуральна хна значно довше тримається на волоссі, ніж на шкірі, відповідно після того, як малюнок повністю зникне, пофарбовані волоски стануть максимально помітними.
Техніка нанесення тимчасових татуювань хною проста: перед роботою майстер наносить на шкіру клієнта невелику кількість натуральної олії евкаліпта – ця процедура сприяє розкриттю пір, збільшує час висихання фарби, що дозволяє отримати більш стійкий малюнок. Далі малюнок наноситься на шкіру різними інструментами, серед яких тюбики з барвниками, оснащені тонкими носиками, пензлики, палички і навіть зубочистки. Після завершення процедури залишки фарби видаляються за допомогою косметичних засобів або олії.

Марно шукати відповідь на питання про те, чим стерти тату хною, що, наприклад, актуально, якщо малюнок вийшов невдалим. Для повного видалення фарби потрібно щонайменше п'ять днів. Однак можна трохи прискорити цей процес, наприклад, обробити малюнок скрабом і потерти жорсткою мочалкою. Але перш ніж прибрати тату хною таким чином, слід переконатися, що ризик появи подразнень та почервонінь мінімальний.

Догляд за тимчасовим татуюванням

Стійкість тимчасового татуювання залежить також від особливостей догляду за малюнком. Наприклад, відповідаючи на актуальне для багатьох питання про те, чи можна мочити тату хною, слід зазначити, що постійний контакт розпису з водою істотно зменшити яскравість і стійкість фарб.

Загалом тимчасові татуювання, виконані хною, не вимагають особливого догляду. Однак для того малюнок тримався максимально довго, рекомендується дотриматися таких умов:

  • рекомендується відмовитися від відвідування парної сауни;
  • при миття в душі використовувати м'які засоби для чищення;
  • не рекомендується піддавати малюнок впливу ультрафіолетових променів;
  • додатково можна змащувати тату натуральною рослинною олією.
Тимчасове татуювання хною – відмінний спосіб підкреслити власну індивідуальність, не наражаючи себе при цьому на хворобливу і тривалу процедуру нанесення постійної тату. Але перш ніж звернутися до майстра для проведення процедури, рекомендується переконатися у відсутності алергії на хну. Незважаючи на те, що засіб є повністю натуральним, при індивідуальній непереносимості він може призвести до дуже неприємних наслідків.