Чи можна робити татуаж під час вагітності?

Татуаж при вагітності

  Будь-яка жінка прагне виглядати яскраво та привабливо незалежно від обставин, зовнішніх та внутрішніх факторів. І найкращим помічником, який дозволить відмовитися від щоденного застосування косметичних засобів та нанесення макіяжу є татуаж – інвазивний спосіб введення барвників у поверхневі шари дерми. Ця методика спрямована на усунення косметичних дефектів, надання виразності погляду, наголошення на природній красі. З огляду на специфіку техніки проведення татуаж має деякі протипоказання та обмеження, серед яких період гестації. Однак за дотримання ряду правил звернутися до процедури можна і під час виношування. Отже, чи можна вагітним робити перманентний татуаж, а коли краще відмовитись від цього – поговоримо про це докладніше.

Причини, через які слід відмовитися від татуажу під час вагітності

Однозначної відповіді на питання, чи можна робити татуаж вагітним жінкам, не існує. Фахівці дотримуються думки, що в період гестації краще повністю відмовитись від проведення цієї процедури. Основними аргументами, що підтверджують виправданість цієї рекомендації, є:
  1. Ризик інфікування. Цей пункт є актуальним лише в тому випадку, якщо для виконання перманентного татуажу жінка звертається до некваліфікованого фахівця. Використання багаторазових інструментів, недотримання майстром вимог санітарії може призвести до зараження небезпечними вірусними інфекціями, серед яких ВІЛ, гепатит. Але цей ризик повністю нівелюється при зверненні до професіонала, який виконує свою роботу відповідно до прийнятих стандартів.
  2. Підвищення чутливості. У період гестації больової шкіри вагітної стає більш чутливою, сприйнятливою до впливу зовнішніх негативних факторів. Проведення процедури татуажу в такій ситуації може спричинити больовий шок, підвищення артеріального тиску, збільшення ризику передчасного настання пологів.
  3. Використання токсичних барвників. Цей аргумент також є актуальним лише при зверненні до майстра низької кваліфікації. Застосування неякісних барвників може призвести до проникнення в організм токсичних речовин, що однаково несприятливо для матері та майбутньої дитини.
Перш ніж задуматися про те, чи можна вагітним робити татуаж повік, брів чи губ, рекомендується проконсультуватися з гінекологом щодо наявності абсолютних чи непрямих протипоказань, обмежень щодо проведення процедури.

Можливі наслідки

Питання про те, чи можна вагітним робити татуаж губ та брів, актуальне також у тому випадку, якщо відсутні категоричні протипоказання до виконання цієї процедури. Зумовлено це рядом наступних аспектів:
  1. Характерною в період вагітності є зміна гормонального фону, що негативно впливає на стан шкіри: вона стає більш рихлою, чутливою, можлива поява пігментованих ділянок. Дерми барвники, що вводяться в поверхневі шари, в такій ситуації можуть набути яскравіших відтінків, утворити розмиті плями. Іншими словами, передбачити, яким буде результат, практично неможливо.
  2. Розвиток алергії. У період вагітності особливо високий ризик розвитку алергічних реакцій навіть у тому випадку, якщо раніше подібні наслідки застосування барвників не спостерігалися. Зумовлено це перебудовою гормонального тла.
  3. Відторгнення барвника, розвиток процесів запального характеру, утворення ранових ділянок, що не гояться. Слід зазначити, що такі серйозні наслідки є результатом наявності у жінки захворювань та патологій внутрішніх органів та систем.
Якщо раніше жінка не зверталася до майстра для виконання процедури перманентного татуажу, краще відмовитись від її проведення до моменту пологів. Навіть висококваліфікований фахівець не може передбачити індивідуальну реакцію організму вагітної на введення барвників.

Коли краще робити татуаж під час вагітності

Одна з найбільш популярних процедур - татуаж брів, чи можна робити вагітним цей варіант перманента, залежить від ряду факторів. Наприклад, протягом першого триместру рекомендується повністю відмовитись від виконання будь-яких варіантів інвазивних процедур.  У цей період процес перебудови організму жінки знаходиться на піку активності, і будь-які втручання можуть призвести до розвитку алергії, інших наслідків. Крім того, в цей час плід, що розвивається, особливо сприйнятливий до негативного впливу зовнішніх факторів.

А ось наприкінці другого та протягом третього триместру цілком можна зробити татуаж. Але звертатися до цієї процедури припустимо лише за відсутності протипоказань, обмежень і після проведення огляду та отримання консультації з боку лікаря.

Поради та рекомендації фахівців

Але чи можна робити татуаж брів вагітним жінкам на тлі відсутності протипоказань, а також у тому випадку, якщо раніше вони багаторазово зверталися до цього методу? Більшість фахівців допускають таку можливість, але лише за умови дотримання низки правил:
  • Насамперед важливо акцентувати увагу на виборі майстра. Звертатися до фахівця припустимо тільки в тому випадку, якщо в роботі використовуються стерильні одноразові інструменти. Такий підхід виключає ризик інфікування небезпечними вірусними захворюваннями.
  • Обов'язковим є використання анестезуючих засобів високої якості. Відсутність гарної анестезії може призвести до розвитку больового шоку. 
  • Рекомендується застосовувати пігменти високої якості, склад яких містить у більшості органічних речовин натурального походження. Використання таких барвників зводить до мінімуму ризик розвитку алергії та інших негативних наслідків. 
Отже, період вагітності не можна охарактеризувати як сприятливий для виконання татуажу часу. Однак кожна жінка хоче виглядати привабливо та яскраво у будь-який час, у тому числі, у період виношування. Для того щоб звести до мінімуму можливі негативні наслідки, якими загрожує процедура перманентного татуажу, важливо раціонально підійти до вибору майстра, ознайомитися зі специфікою його роботи та матеріалами. Також потрібно проконсультуватися з лікарем. За відсутності протипоказань можна звернутися до фахівця для наведення краси та усунення косметичних дефектів.