Як татуювання впливають на імунітет і потовиділення організму?

Татуювання є видом мистецтва нанесення натільного живопису, історія якого обчислюється тисячоліттями. Якщо кілька десятиліть тому прикраса тіла малюнками позиціонувалося як прояв гріховності, то сьогодні різноманітні татуювання, що несуть прихований зміст або повністю позбавлені такого, широко поширені та популярні серед людей усіх рас та віків. Безпосередньо процес нанесення тату має на увазі введення під шкіру незмивних барвників. Тобто фактично малюнки такого плану спочатку припускають порушення природних фізіологічних процесів епідермального шару. Згідно з даними, отриманими в ході проведення вченими низки досліджень, татуювання впливають на імунний статус людини та роботу потових залоз. Якою є специфіка впливу нижніх малюнків на організм, чи є негативні сторони – спробуємо розібратися в цих питаннях.

Кореляція між татуюваннями та захисними силами організму

Згідно з даними, отриманими американськими вченими в ході досліджень, проведених за допомогою залучення респондентів, що мають татуювання, натільні малюнки безпосередньо впливають на стан імунних сил організму. При цьому ступінь зазначеного впливу збільшується відповідно до кількості та обсягу тату. Для проведення досліджень здійснювався забір зразків слини випробуваних.

Для участі в експерименті респонденти пройшли повне медичне обстеження, в рамках якого враховувалися такі показники, як зростання, вага, наявність або відсутність шкідливих звичок, кількість татуювань, час їхнього нанесення. Для чистоти експерименту були враховані такі критерії, як лікарський анамнез і дані, що свідчать про прийом лікарських засобів.

Відповідно до проведених досліджень було з'ясовано, що процес нанесення першого татуювання призводить до стрімкого підвищення рівня кортизолу та, відповідно, зниження імунних сил та резистентності організму. Відповідь у даному випадку проста - вироблення кортизолу є результатом сильного стресу - в процесі татуювання практично кожен відчуває певний страх і відчутний біль. Можливо, саме через ослаблення імунітету перші тату гояться трохи довше, ніж нанесені надалі.

Однак надалі ситуація змінюється до навпаки. При нанесенні наступних татуювань організм адаптується до нових умов, представлених у цьому випадку стресом, у зв'язку з чим припиняється підвищена вироблення кортизолу. Більш того, імунний статус людей, що мають велику кількість натільних малюнків, значно вищий, ніж у тих, що мають чисту шкіру.

Таким чином, цілком допустимо провести лінію між імунними силами та татуюваннями – малюнки сприяють підвищенню резистентності та рівня опірності організму. Крім того, вчені підкреслюють, що люди, які мають значну площу татуйованої шкіри, відзначають швидке загоєння пошкоджених після нанесення малюнків шкірних покривів.

Взаємозв'язок між натільними малюнками та потовиділенням

Крім досліджень у рамках впливу тату на імунний статус людини, вченими також було проведено тестування, що визначають зміни діяльності потових залоз після нанесення натільних малюнків. Необхідність зазначених досліджень обумовлена тим, що барвники вводяться безпосередньо на глибину розташування залоз епідермальному шарі. Тобто татуювання цілком може негативно вплинути на процеси теплорегуляції тіла.

Отже, в ході експериментів були отримані дані про те, що шкірні покриви, покриті малюнками, виділяють приблизно вдвічі менше біологічної рідини, тобто поту, ніж позбавлені малюнків. При цьому спостерігається також зміна хімічного складу поту - залози на татуйованій шкірі виділяли піт, що містить більше, ніж це представлено нормами фізіології, кількість натрію.

Таким чином, татуювання можна сміливо представити в якості засобу, що сприяє зменшенню потовиділення. Однак не варто забувати, що процес виділення поту є ефективним способом терморегуляції організму, що запобігає його перегріванню. Відповідно, люди, шкіра яких покрита татуюваннями, особливо схильні до ризику теплових ударів. Зрозуміло, в даному випадку йдеться про малюнки великого розміру, тонкі лінії та написи не впливають на стан шкірних покривів.

Поради та рекомендації

Отже, процес нанесення татуювань апріорі має на увазі вторгнення в природні фізіологічні процеси, що протікають у тканинах людини. Неписьменні дії майстра або порушення безпосередньо власником малюнка правил догляду за шкірою можуть призвести до дуже неприємних наслідків. Щоб виключити такі, рекомендується:
  • З метою мінімізації стресу, який випробувавує організм у процесі нанесення тату, рекомендується використовувати анестетичні засоби, що сприяють зменшенню хворобливих відчуттів.
  • Після нанесення татуювання або перманентного макіяжу потрібно ретельно доглядати шкіру, використовуючи гелі та мазі для загоєння тату, дія яких спрямована на стимуляцію регенеративних здібностей тканин.
  • Важливо дотримуватися індивідуальних рекомендацій майстра з догляду за малюнком, використовувати лише відповідні засоби, виключити відвідування сауни, лазні, уникати тривалого перебування під відкритим сонцем.
Виходячи з фактів, наведених вище, татуювання, якщо дотримуватися правил їх нанесення та догляду за шкірою, можна представити як вельми екзотичний метод, що сприяє підвищенню імунних сил і резистентності організму, а також зниженню рівня пітливості. Однак не варто забувати, що все добре добре тільки в міру – якщо малюнками покрито все тіло, відбувається порушення природних фізіологічних процесів, що протікають у тканинах, що цілком може негативно позначитися на стані здоров'я.